Thailand-Hus  Chaam Property
booked.net

Turister i Bangkok bakhage

Lagt på berlingske Tidende fredag den 1. december 2006 kl. 12:10

Af Christian Nørr

Thailand er Øst svar til Hellas. Ingen asiatiske land får så mange vestlige turister som Thailand, og mange av disse er norske. Til tross for den store tilstrømningen er fortsatt mulig å finne nesten urørt steder forventer autentisitet og godhet av en annen verden. Bli med oss på Isaan - Thailand fattigste og minst besøkte provinsen.

Den lille, og ennå ikke lukket hånd glir fremover mellom en av hullene i rekkverk. De sorte øyne og gutteaktig ansikt er fortsatt skjult bak smuldrer rekkverk. Men hvis du ser nøye skjelnet en forventningsfull smil i halvmørket. Et sekund senere dumpe to stykker av godteri i min hånd. Større gaver kan være voksen håp for, uavhengig av om giveren bor i en avsidesliggende landsby i Thailand eller på en rolig boliggate i Norge.  

Gaver og god mat har alltid vært folks måte å ønske velkommen folk på. Og ingen steder i Thailand, føler deg mer velkommen enn i landets fattigste og minst besøkte provinsen, Isaan i nordøstlige Thailand, grensen til Laos og Kambodsja på den ene siden og den kraftige turist magnet, Chang Mai-provinsen, på den andre.

Turister i Bangkok bakhage

 risbonde
Foto: Christian Nørr

Hva denne delen av Thailand mangler i vakre strender, elefant trek og forgylte templer, avkastningen utover noe så sjeldent som nysgjerrighet, vennlighet og ekte gjestfrihet.

Turistattraksjon her er menneskelige møter. Og merk deg, ikke menneskelig møter basert på en kjøper-selger forhold, som det er i mange andre steder i Thailand og resten av Asia.

Det er oppriktig og ekte interesse i showet og gi. De samme personlighetstrekk som har gjort den thailandske landet til en av den norske befolkningen største feriemål de siste årene.

Men i motsetning til flere andre steder i Thailand, Isaan ennå ikke ødelagt av vestlige turister som kaster brukte pengene sine på de gale tingene mens ren nekter å betale prisen for ananas-selger kvinne på stranden, som jobber hardt bare for å tjene en daglønn.

Derfor er det ikke bevisstløs stranden for å ta en avstikker fra den kjente turist. Alle fordelene er tatt vare på, men som i enhver god personlig møte krever empati og engasjement fra begge parter for å være veldig bra.

Dette gjelder også hvis du besøker de lokale landsbyene i Isaan. Jo mer du gir, jo mer får du tilbake. Hvis du velger å komme ut og motta gaven, eller du stopper kameraet fra en trygg avstand og bare skyte 'de innfødte?

 

 

 

 

Hvis du velger det siste, får du gode bilder, men ingen historier å fortelle i bilder. På den annen side, har du historier til livet trykt på begge netthinne som foto film, hvis du ikke bare trenger å bli underholdt, men selv bidra til underholdning.

"Det venter deg en stor opplevelse, hvis du vil,» lød det litt kryptiske meldingen fra vår guide i Bangkok før vi dro tilbake til vårt leid Toyota Hi-Ace med en privat driver og guide og satt oss mot "den ukjente Thailand "som det er så poetisk ble formulert.

Nå er det så som så med det ukjente og urørt i Asia nummer én turistmål. Det er neppe gaten mat i Thailand, som ikke har hatt en stor mos slutten backpacker sitter foran og spist en hump i velsmakende Thai mat. Isaan er intet unntak. Det føles akkurat som når du går nedover gatene i de små landsbyene og blir møtt av giggling barn som viker bølge til en, som om du var keiseren av Kina. Og ærlig: Hvem liker ikke bare en gang i blant for å føle seg viktig og spesiell velkomst?

Ikke fordi du har betalt for din oppmerksomhet, men rett og slett fordi de er utenlandske, og dermed pr. definisjon interessant med sin hvite hud, merkelige ord og hår på beina.

Bare et par timers kjøretur fra Bangkok er som om du krysser en usynlig grense til et annet land. Her er den gamle Thailand, som møter deg der alt går på måfå med overlestsede sykler, vinket barn, hardt arbeidende kvinner i rismarker og store nysgjerrige øyne når fra tid til annen, en Hi-Ace blestende gjennom deres land med rødmusset turister i baksetet.


Bangkok forsvinne i bakspeilet, og foran oss sprer de store områdene ut. Den friske luften og den vakre grønne glød over rismarkene få pulsen til å slippe.

En risbonde kamp med to okser, et team av kvinner som strekker seg tilbake og informere om solhatt, før de igjen bøyer seg over de grønne skuddene som er deres livsnerven i hverdagen. Isaan er fortsatt jordbruksland. Og det er så hardt arbeidende bønder, som etter en lang dag med stasjonen tar imot oss i landsbyen Khampom.
.

Selv om vi ankommer sent på kvelden venter på en overdådig kveldsmåltid på oss. Og mens vi smake oss gjennom lokale Isaan retter, som inkluderer den sterke papaya salat er en lokal spesialitet, riper Henk, vår nederlandske vert, programmet for de neste dagene opp:

 

Vi skal på tur i landsbyen, besøke skolen, tempel, medisinsk klinikk og med rismarkene og hjelpe hvis vi vil. Og nok en gang blir vi minnet om at jo mer vi deltar, jo mer vi får ut av besøket.

Etter en natt med en lokal Thai familie er det tid for den store landsbyen tour. Ryktet om at det er 'farangs' (Thai kallenavnet for hvite fremmede, red.) I landsbyen er lang over alt, og spesielt barn har problemer med å kontrollere deres nysgjerrighet.

»Hello, how are you...« roper en liten gutt, før flirer begraver hodet i mors skjørt. Kort tid etter, han vil spille, "Paper-rock-eller-saks 'og rader utfordrende neven fremover. Det er disse erfaringene som tur formålet.

Kampom absolutt ikke de store turistattraksjonene å tilby, og ennå - kanskje de har flere opplevelser enn mange andre steder. Det krever bare øynene som ser.

Kort tid etter at vi sitter på første rad i templet og spise med landsbyens eldste beboere som har brakt søndagsmiddagen til templet før den eldste munken kallet til bønn og montering.

Min skallet reisefølge vil bli avhørt om han er norsk munk. Et smil og et rolig rister på hodet, får bare de gamle damene å le enda høyere og utvalg av sine egne deilig, og mindre deilig, lokal mat sendt på offentlig fôring av landsbyens gjester.

Hele fjor var det bare 25 grupper av turister her. Det er svært få og hvordan det bør være slik. På den ene siden ønsker jeg å vise Vesten at Thailand er mye mer enn Phuket og Bangkok folkemengdene. Det er også hardt arbeidende bønder, ekte smil og et oppriktig nysgjerrighet. På den annen side, disse små landsbyene ikke tolerere den store turistrykind uten å bli ødelagt, så jeg vil bare ta et begrenset antall turister her, og alltid i små grupper, så følelsen av å komme nær-både for dem og deg - er mest autentisk, "forklarer Henk, som for seks år siden giftet seg med en lokal Isaan kvinne, flyttet til Thailand og ga opp en travel jobb som salgskonsulent for Philips i Nederland.

Motstanden er nesten for overveldende. Men vi kan ikke sitte utfordring ignorert: Thailand v Danmark i fotball. Og på et spor som mest av alt ligner en stor dam. 18 gutter og jenter i alderen åtte til 18 år utgjør til tre av oss.

Vi låne en målvakt, men etter 45 minutter av hard kamp, utmattet vi overgivelse. Pris: Iskrem til alle på vinnerlaget. Men i Thailand er den type utskeielser bokstavelig talt bare en hånd i lommen.

Etter tømming de lokale ismands god lyder regningen på en ussel 35 kronerr, men vi har også gitt store iskrem kjegler til alle og gjort nye venner som følger oss hele veien hjem, og vil være klar så snart vi forlater vår vertsfamilie igjen.

Og så venter en opplevelse etter hverandre på oss. Den siste kvelden, vi er i landsbyen, kommer unge jenter og dans tradisjonell dans for oss. De synes oppriktig stolt og glad for å vise sine århundregamle tradisjoner.

Vi sender en rask idé av sted mot den norske ungdom og forestille seg dem danse folkedans for tre thailandske turister - og selv i midten av prime time. Ingen vel! Ideen er absurd.

Seremonien avsluttes med felles dans og gode hilsener på turen fortsetter. Vi får hvit Isaan bandet på håndleddet som et tegn på vennskap og fortsatt suksess.

En gimmick? Et trygt turist skjer, så ikke et tørt øye? Ikke det minste. Etter tre dager, landsbyens gjester, er det ingen tvil i våre hjerter: De tror hvert ord og hver dansetrinn - utrolig som det høres ut, at unge mennesker bry sortere i disse moderne mobil og Internett ganger.

 

Turister i Bangkok bakhage