Cha-Am Chaam Cha-Am ชะอำ kært barn har mange navne

kan hentes i  format her

Vejret lige nu i Cha-Am

booked.net 

 

Gene'relt

Cha-Am  Chaam  Cha-Am ชะอำ er en by i provinsen Phetchaburi i det centrale Thailand. Befolkningstallet er i 2012 ca 59.000.
Cha-Am ligger ca 28 km nord for Hua Hin og ca. 185 km syd for Bangkok, og stedet er mest af alt kendt for sine lange, hvide sandstrande.
Stedet blev opdaget efter Hua Hins store ”boom”, da rige thailændere begyndte at lede efter et ferieparadis langs med stranden.

What to See and do

  Portal

 

 

Links om Cha-Am

Cha-Am Beach Thailand

CHA-AM  STRAND


Cha-Am er roligere og betydeligt mindre end Hua Hin, et skønt sted at slappe af, og ikke så turist præget. Derimod er stedet ikke lige så ”samlet” som Hua Hin, men det strækker sig over flere kilometer langs med stranden. Som turist lærer man sig hurtigt at adskille ”Selve Cha-Am” og ”Cha-Am Beach”, der strækker sig langt ud fra centrum.
Selve Cha-Am har en meget lokal karakter. Langs med stranden findes masser af sælgere, cykeludlejere, serveringer og tilbud om at leje bananbåde, vandski, jetski m.v. Ligeligt rettet mod thailandske og udenlandske turister. I weekenderne og på helligdage er her del Bangkok borgere.

 

Sol & strand 
Stranden i Cha-Am er mange kilometer lang og strækker sig nordpå og cirka 20 kilometer sydpå, næsten halvvejs til Hua Hin og har fint, hvidt sand. Nogle kilometer uden for centrum, hvor det fleste store hoteller ligger, for eksempel Regent Cha-Am (7 km), Golden Sands og Springfield Beach Resort. Her er der ikke helt så mange mennesker.
Alle de større hoteller har liggestole og parasoller, som gæsterne kan benytte. Her findes også et antal strandsælgere, som tilbyder kolde drikke, massage, frisk frugt og meget andet. Hvis man er lidt mere sulten, så findes der ud over hotellernes restauranter også en del strandserveringer, som laver god og billig thaimad.
Vær opmærksom på, at her er stor forskel på flod og ebbe. Her kan også være kraftige understrømme, især ved dårligt vejr. Bad aldrig alene eller midt om natten. Respekter badeflagene - rødt flag betyder badeforbud.
Af og til kan man støde på vand- og brandmænd her, især i regntiden. Hvis du skulle blive forbrændt, så har apoteket en god salve, der tager generne.
Solen er meget stærk her – husk en solcreme med høj faktor.

Cha-Am Chaam Cha-Am ชะอำ kært barn har mange navne

 

Stranden i Cha-Am Centrum
Stranden, som ligger inde i Cha-Am er meget populær blandt thailænderne selv. Her samles familier og feriegæster for at koble af i skyggen af de store pinjetræer eller more sig med diverse vandsport: bananbåd, jetski, gummiringe med mere. Liggestole kan lejes for en billig pris, og der plejer at være ret mange folk.
Vandet har en behagelig temperatur året rundt, men det kan godt være lidt grumset at se på, fordi under-vandsstrømme hvirvler sand op fra bunden. Men selv om du ikke finder det samme krystalklare vand som i det sydlige Thailand, så er det glimrende til at bade i.


thailands skjulte perle   thailands skjulte perle

Fra et norsk magasin.

Bydele
I Cha-Am er det vigtigt at skelne mellem Cha-Am og Cha-Am Beach.
Byen Cha-Am er ret lille, her ligger det meste samlet langs med strandvejen- restauranter, vandaktiviteter og et antal souvenirshops samt ca 1 km længere inde ferskvarer markedet samt kommune kontor, post hus og politistation. Stemningen er dejlig  ”lokal”, med en blanding af thaier og udlændinge.
Cha-Am Beach derimod strækker sig helt fra Cha-Ams centrum og halvvejs til Hua Hin. Det er her de fleste lidt finere og større hoteller ligger – altså et stykke vej fra selve Cha-Am centrum (fra 5 til 20 kilometer).
Petchakasem Road hedder den store vej, som går lige igennem Cha-Am by og videre til sydpå Hua Hin og nordpå til Bangkok. Her ligger de større butikker med almindelige forbrugsvarer samt flere banker, samt busstoppestederne til Hua Hin og Bangkok.

 

Sol & strand        Stranden i Cha-Am centrum

Mad & drikke
Det thailandske køkken er baseret på friske råvarer med ris og nudler som basis. De fleste menukort virker forbløffende lange ved første blik, men man opdager snart, at det drejer sig om variationer over de samme temaer.
Lynstegte retter, eller det, som man i Danmark ville kalde wok, serveres ofte med eller uden ris eller nudler, separat eller som en del af retten. Pad thai er et af dets mange navne, og netop pad thai består af nudler, tofu, æg, grøntsager med mere og serveres med hakkede jordnødder. Fried rice fås i et utal af variationer: med rejer, kylling, vegetarisk eller med oksekød. Retten serveres overalt, og den er en af de sikreste retter, man kan vælge, hvis man er bange for at få dårlig mave, da den altid serveres frisklavet og lige fra panden.

En anden klassiker er rice and curry, en slags thailandsk fastfood, eftersom man får en tallerken ris, og så hælder curries ovenpå fra forskellige skåle. Her findes der lige så mange varianter, som der findes kokke. Til forskel fra stegte ris eller nudler, så kan curries være ret velspækkede med chili, så det er ikke altid en ret for nybegyndere.
Salater er det tredje hovedtema. Krydrede, spraglede og med masser af variationer, salaterne varierer meget og kan indeholde kylling, rejer, blæksprutte og meget andet. En salat med ris er ofte god som en let frokostret. En advarsel er dog, at thailandske kokke sagtens kan finde på at bruge friske chilier i salater, så vær lidt forsigtig mens du smager på salaten og bestil hvide ris til, det kan fortynde den stærke smag.
Supper bør også nævnes, når man taler om thailandsk mad. De kan være enten klare eller tykke, det sidste som regel fordi de er baseret på kokosmælk, som giver dem en sød smag. En suppe er en naturlig del af et thailandsk måltid.

Vis Cha-Am Thailand på et større kort

Frugt
Mango, papaja, rambutan, lichie, ananas, banan og mange flere. Man når sjældent at smage dem alle, men man kommer godt efter det, hvis man bestiller en tallerken med frugt på en restaurant. Derudover støder man på de forskellige typer frugt på markeder, i butikker og hos omvandrende sælgere, når det er sæson.
Hvis du er bange for at få diarre, så spis kun nyskrællet frugt. Frugt er i øvrigt et behageligt tilskud til væskebalancen.

Drikkevarer
De to mest almindelige øl sorter er Singha og Chang, der begge er tilpasset det thailandske klima og derfor tilstrækkeligt beske til at slukke selv den mest stædige tørst. Singha er en anelse sødere end Chang. Begge findes som 33 cl og 66 cl, de sidste koster 60-70 baht på en restaurant. Ud over disse støder man på de større europæiske øl sorter. En anden populær drik er den såkaldte Mekongwhisky. Bland den op med cola – så er den drikkelig.

Prisniveauer
Det er billigt at spise godt i Thailand, og variationen er enorm. På de fleste restauranter kan man få et velsmagende måltid for mellem Baht 40-100 hvor der vil være rigeligt til at blive mæt af en enkelt ret. Eller man kan vælge den thailandske måde at spise på er, at man bestiller to-tre retter per person. Retterne kommer ind i små skåle, og så tager hver person lidt af det hele. På den måde får man smagt meget forskelligt.
Som altid, når man skal finde en god restaurant i udlandet gælder et par gode regler: vælg et sted, hvor der er godt med folk, og om muligt et sted, hvor der sidder mange thailændere. Det første garanterer, at maden ikke har stået alt for længe, og det sidste, at den også holder en god kvalitet.


Rismark få km vest for Cha-Am

Restauranter, Cha-Ams centrum
Inde i Cha-Ams centrum findes massevis af små restauranter og serveringer at vælge imellem. De fleste ligger langs med strandvejen, Ruamchit Road, og en del af disse er meget lokale. Det vil sige: de har plasticstole, lysstofrør og er ikke indrettet efter det, vesterlændinge ville mene var hyggeligt. Men maden er stadig god og billig. På menukortet findes traditionelle thailandske retter, men mange steder kan også byde på både thailandske  og vestlige retter som hamburgere, pizza, pasta og så videre.

Restaurants, Cha Am  Cha-am Takeout Restaurants

 

 

Mums Bistro

Et rigtig godt og billigt spisested er Mum’s Bistro, som ligger lige før man kommer til Narathip ved siden af cykelhandleren og overfor Family Mart. Meget veltillavet mad, dejlig betjening og vildt billigt.

Poom Seafood

Poom Seafood

Stedet har en meget stort udendørs område og kendes på hundredvis af hvide plastik stole. Her er meget ofte fyldt med thai’er, hvilket jo altid er godt tegn. Har et enormt spisekort (også med nogle  underlige retter). Store portioner og meget, meget billigt.
Ligger på Strandpromenaden ca. 600 meter nord for Narathip.
 

 Baan Pantai Café

 Baan Pantai Café

Restaurant/café for det store hotel. Ligger ca. 300 meter nord for Narathip ad promenaden. Absolut den bedste kaffe i byen fås her, hvor man også kan få udmærket mad og glimrende is. Priserne er høje og betjeningen elendig.
 

Restaurant AROY

Restaurant AROY cha-am

Meget populært sted for udlændinge, fordi man på spisekortet har bade thai og vestlige retter. OK mad, rimelige priser og OK betjening. Det ligger som en parallelvej til Strandpromenaden; kør ind fra Narathip lige før man når stranden til højre (mod syd) og fortsæt ca. 100 meter. Lidt længere fremme ligger en tysk/thai restaurant på hjørnet af Soi2 South, som er ”red light district” i Cha-Am.

 

Stranden ved Cha-Am Lagoon

Cha-Am Beach
Hvis du bor langs med Cha-Am Beach på et af de lidt større hoteller uden for Cha-Am, så kan du sagtens finde et godt sted at spise. Omkring 7 kilometer syd for Cha-Am er der vokset et lille sted frem, som hedder Bang Kwai. Her er der både store og små restauranter, caféer og et par barer. Her kan du spise betydeligt bedre end inde på selve hotelområderne.

 

Hua Hin
Hvis du vil have et større udvalg, så tag til Hua Hin, i det mindste for en aften. Her findes der masser af restauranter at vælge imellem, og med en taxa er du der på 20-30 minutter. Her findes også mere aftenliv og gode muligheder for at shoppe på natmarkedet.

Natteliv
I Cha-Am finders der ikke meget natteliv at fortælle om. De fleste større hoteller har dog egne barer, hvor der ind imellem er livebands, karaoke og forskellige typer optræden samt diskoteker. Hvis du vil have et større udbud, så tag til Hua Hin.

Shopping
Der er ikke så meget shopping i Cha-Am. Inde i centrum og omkring de større hoteller finder du en række små supermarkeder og souvenirbutikker, som sælger T-shirts, badebolde, nøgleringe med mere, samt lokale produkter som tørret frugt, nødder og sneglehuse.
Hvis du vil have mere shopping, så husk onsdagens natmarked først,(se nedenfor markeder) før du evt. tager til Hua Hin. Her findes masser af små butikker og stande langs med gaderne, som sælger souvenirs, tøj, sko, elektronik, mad, frugt med mere. Det mest populære er markederne, hvor du kan gøre nogle gode fund. Med taxa er du der på 20-30 minutter.

Premium Outlet

Premium Outlet cha-amPremium Outlet chaam

På den store motorvej/hovedvej, der går som en ringvej uden om Cha Am (Bangkok-Hua Hin vejen), ligger en samling på 20-30 outlet butikker.
 

Markeder
Hver onsdag er der nat-marked fra kl. ca 17.00 beliggende ved jernbanestationen, rådhuset, posthuset og politistationen. Udbuddet er enormt og priserne billige da det i første omgang er et marked, hvor lokalbefolkningen kommer, og man føler at hele Cha-Ams befolkning skal her forbi hver onsdag aften. Her sælges næsten alt, som ikke er større end man kan bære væk selv. Frugt, grøntsager, tøj, elektronik, DVD film ect.

Ting at købe

Tøj
I Thailand kan du købe til for en brøkdel af prisen derhjemme. En T-shirt i bomuld koster mellem 25-200 baht . Børnetøj er også billigt. Mærk på kvaliteten inden du køber.

Film
Du kan købe DVD-film til rigtig billige penge. Filmene koster fra ca 150 baht. men husk der er ikke danske undertekster, i de fleste tilfælde engelske.

Silke
Silke er billigt. Der findes to forskellige slags: thaisilke, som er lidt stivere og tykkere end kinasilke.  I Rashnee Silk Village, som ligger lige uden for Hua Hin, kan du se, hvordan thaisilke fremstilles. Du kan komme herud med en tuk-tuk eller en taxa.

 

Skræddere
Der findes hundredvis af skræddere i Hua Hin og sikkert omkring 20 i Cha-Am. Her kan du få syet et helt jakkesæt for omkring 800 kroner. Husk dog på, at det tager 3-4 dage for skrædderen at sy tøjet, ligesom du skal have tid til at prøve og eventuelt bede ham om at lave ændringer, hvilket tager en ekstra dag eller to. Så gå til skrædderen i starten af din ferie.

Prutte om prisen
I Thailand skal man prutte om prisen. Det kan virke overvældende og uvant, men forsøg alligevel. Vil sælgeren have 200 baht for en superlækker T-shirt, så prøv at foreslå 100 og se, hvad der sker. Men lad være med at starte med at prutte, hvis du ikke er interesseret i varen. På den anden side skal du heller ikke købe noget, hvis du synes, at det er for dyrt. Og husk så at lade være med at tage det for alvorligt. Smil og husk, at det er et stykke teater, som du og sælgeren opfører. Hvis du ikke får det, som du vil have det, så smil, sig tak og gå din vej. Og stol på, at du nok skal finde noget nyt.
Lad være med at prutte om prisen på restauranter samt på varer, der har et prisskilt, dvs. som regel de varer, der findes i ”rigtige” forretninger.

Fiskerihavnen:

Er et livligt sted, hvor man kan se fiskerbådene komme hjem med deres fangst. For enden af havnen er der anlagt en meget lang mole ud i vandet. I den anden ende af havnen er der en lille gangbro (som også benyttes af knallerter), så man på den måde kan komme til ’vores side’. Der er en del restauranter i havnen, mange hvor man kan vælge levende fisk og skaldyr, som går i bassiner.     

   Fiskerihavnen i Cha-Am

 

 

Molen

Chaam mole

 

Udflugter:

Teaktræspaladset
Kong Rama VI´s smukke sommerpalads fra 1922, som er bygget helt igennem i teaktræ. Paladset er bygget på 1080 piller, cirka 2,5 meter over jorden. Efter Kong Rama VI´s død stod paladset og forfaldt, men i midten af 1980-tallet begyndte man at renovere det, og i dag er det åbent for offentligheden.
Teaktræspaladset ligger midt mellem Cha-Am og Hua Hin. Du kommer lettest hertil med en taxa fra Cha-Am. Entreen koster ca 20 baht. Politiet kan dog ind imellem lukke paladset.

River Kwai
Floden Kwai og dens berømte jernbanebro (kendt og berømt fra filmen ”Broen over floden Kwai”) ligger cirka 180 kilometer (ca tre timer) nordvest for Hua Hin. Jernbanen blev bygget under anden verdenskrig af japanernes krigsfanger, og siden har den gået under navnet ”Dødens jernbane”. Hvis du tager med på en udflugt til Kwai, så kan du blandt andet besøge JEATH-museet, hvor krigsfangerne selv fortæller om deres tragiske skæbner gennem tegninger, billeder og malerier. Du kan også gå over selve broen, køre et lille stykke i tog og besøge krigskirkegården, hvor hundreder af krigsfanger ligger begravet.

Phetchaburi
En af Thailands ældste byer, som har været befolket i mindst 1000 år. Byen har i lang tid været et vigtigt kultur- og handelscentrum, og den var i 1800-tallet et af den thailandske kongefamilies foretrukne opholdssteder.
Byen har bevaret meget af sin gamle, oprindelige charme med gamle, smukke træhuse, templer og bygninger. Den største attraktion er Kong Mongkuts sommerresidens fra 1860´erne, den ligger højest oppe på en grøn bakke vest for centrum. Dette er en del af Phra Nakhon Khiri historiske park og er en fantastisk blanding af europæisk, kinesisk og japansk byggestil.

Mere om Phetchaburi

National Park: Kaeng Krachan

Kaeng Krachan Nationalpark
Thailands største nationalpark, som dækker næsten halvdelen af Phetchaburiprovinsen og omfatter landets mest uberørte område. Parkens vestlige grænse markeres af bjergkæden Tenasserim og den thailandske grænse til Burma. Her findes over 40 større arter af pattedyr, blandt andet tiger, leopard, elefant, gibbonaber og to slags asiatiske bjørne med mere. Parken blev grundlagt i 1981 og er pudsigt nok stadig relativt ukendt blandt turister. Der findes masser af arrangører, der tilbyder dagsture, men du kan også tage hertil på egen hånd. Her findes gode vandrestier.
Du kommer lettest til Kaeng Krachan Nationalpark med taxa. Det bør ikke koste mere end 1500 baht tur/retur. Taxachaufføren venter på dig, hvis du aftaler en tid, hvor han skal køre dig hjem.

 

Khao Sam Roi Yot Nationalpark (”bjerget med de 300 toppe”)
Smuk og meget populær nationalpark, som ligger cirka 63 kilometer syd for Hua Hin. Parken er ca 100 kvadratkilometer stor og rummer hav, sand, sumpområder, bjerge og grotter. Mest kendt er den for sine kalkstensformationer, som rejser sig lodret fra sumpområderne til en højde af 650 meter. Her lever der også mange fugle og pattedyr, blandt andet den sjældne langur og det langsomme natdyr plumplorier Vandrestier, grotter og meget smukke strande findes også.

Du kan også tage hertil på egen hånd med taxa fra Cha-Am. Entre til parken koster 200 baht/person. Bed taxachaufføren køre dig til Bang Pu (den lille by, der ligger inde i parken) og tag videre derfra med båd (200 baht/person) til stranden Laem Sala Beach, hvorfra du også kan gå til den berømte grotte Phraya Nakhon Cave (men det kræver en god kondition). Aftale en tid, hvor du mødes med taxachaufføren, så du kan blive kørt hjem igen.

Vandfaldet Pa La-U
Smukt og berømt vandfald i 14 niveauer, som ligger cirka en time fra Hua Hin. Vel fremme kan du gå op langs med vandfaldet og tage et dyp i det svalende vand. Her er mange smukke fugle og sommerfugle i området, specielt tidligt om morgenen.

Afslapning, sol og strand  Cha ams pragtfulde strand

Snorkling omkring Koh Talu og Koh Sing
I Cha-Am og Hua Hin findes mange arrangører, som tilbyder heldagsture til øerne Koh Talu og Koh Sing, som ligger cirka to timer syd for Hua Hin. Snorklingen er forholdsvis god, vandet her er betydeligt klarere end inde ved land. Smukke strande, skønt og afstressende.

Højtider. Se mere her

Det kinesiske nytår, februar
Fejres af mange thailændere, som har slægt i Kina samt tilflyttende kinesere. Det er dog ingen helligdag.

Makha Bucha, februar eller marts, afhængigt af fuldmånen. Stor Buddhistisk højtid med blandt andet lysoptog ved templerne.

Chakri-dagen, 6 april Årsdagen for den nuværende konges overtagelse af tronen.

Thailandsk nytår, Songkran, 13-15 april.
Det traditionelle thailandske nytår, som fejres i mere end tre dage. Traditionen er, at man kaster vand efter hinanden, dels for symbolsk at rense hinanden fra synder, og dels for at køle ned i den varmeste måned.
INGEN kan snige sig uden om – alle bliver overdænget med vand. Hvis du vil have kamera, mobiltelefon og penge med dig ud, så hav dem i en plasticpose i lommen.

Loy Krathong, 8 november.
En meget højt elsket festival, der hædrer vandets gudinde. Kurve tilvirkes af bananblade og fyldes siden hen op med blomster og lys og sættes ned i vandet, hvor de flyder af sted og lyser op i nattemørket. Kurvene skal opfylde ønsker og føre de synder bort, som man har begået i løbet af året.

 

 

Parade for det thailandske flag, 3. december.
Thailands Flag
En farvemættet ceremoni, som holdes på Royal Plaza i Bangkok for hæren, soldaterne og flaget.

Kongens fødselsdag, 5. december.
En helligdag for at fejre den elskede thailandske konge Kong Rama IX´s fødselsdag. Thailænderne tænder lys i deres hjem og mange offentlige bygninger dekoreres.

Konstitutionsdagen, 10. december.
Almindelig helligdag, hvor banker og offentlige kontorer holder lukket.

Vesterlandsk nytårsaften, 31. december.
Almindelige helligdag, hvor banker og offentlige kontorer holder lukket.

Transport

Lokalbus
Går i pendulfart mellem Petchaburi og Hua Hin, og passerer Cha-Am på vejen. En rejse mellem Cha-Am og Hua Hin skal koste 20 baht. Bussen går fra den store hovedvej, Phetchakasem Road ud for Bangkok Bank.

Til Bangkok (Busstation syd) går der en bus fra Phetchakasem Road, ved trafiksignalet ud for 7-eleven forretningen. Husk tag kun de blå busser til Bangkok, de stopper kun en gang undervejs. Turen tager ca. 3 timer og koster ca THB 150.-. Herfra går der ligeledes "Mini-Taxier" til Bangkok samt en masse andre steder i Thailand.

MC-taxa
Findes i store mængder og kører i Cha-Am og Hua Hin.

Lej en knallert
En billig og god måde at komme omkring på egen hånd. En knallert koster fra ca. 200 baht per dag at leje, og trafikken er relativt rolig i Cha-Am. Sørg for at du får en hjelm med, det er ikke nogen selvfølge her.
Husk at have Internationalt kørekort med.

Lej en cykel
Langs med strandpromenaden i Cha-Am findes mange cykeludlejere, og du kan leje alt fra en almindelig cykel til en tandem, familiecykel, mountainbikes osv. Priserne afhænger af typen, men det er ikke dyrt.

Aktiviteter

Chaam golf
Cha-Am Golf Club

Facebook

Golf se tillige mere Her
Hua Hin og Cha-Am er verdensberømt for sin fine golf. I nærheden findes flere udmærkede baner, blandt andet Royal Hua Hin, Sawang Resort, Lake View, Springfield, Majestic Creek med flere. Undgå at spille om lørdagen og søndagen, da mange Bangkok-thailændere kommer på det tidspunkt, og der kan være ret trangt på banerne. Priseksempel: Greenfee ca 650 baht, leje af golfbag ca 700 baht. Caddie er obligatorisk i Thailand.

GOLFTRIP @ CHA-AM

 

 

Vandsport
De fleste større hoteller tilbyder vandsport i form af bananbåde, jetski, vandski mv. Der findes også et stort udbud langs med centrumsstrande inde i Cha-Am.

Snorkling/dykning
I Cha-Am og Hua Hin findes masser af arrangører, som tilbyder snorklings- og dykkerture til øerne Koh Talu og Koh Sing, der ligger cirka to timer syd for Hua Hin. Snorklingen er dykningen er forholdsvis god, vandet her er betydeligt klarere end inde ved fastlandet. Smukke strande, skønt og afstressende.

Internet
De fleste hoteller har Internetservice mod afgift, normalt ca 100 baht for 15 minutter. Det er betydeligt billigere inde i Cha-Am eller Hua Hin, hvor det koster 1 baht per minut, eller visse steder 20 baht for en time. Der findes masser af steder at vælge imellem.

Mobiltelefon
De fleste danske mobiloperatører har roamingaftaler med de thailandske operatører, så danske mobiler fungerer udmærket. Det kan dog koste en del både at ringe og at modtage en samtale. Skal du være her et stykke tid er det en god idè at købe et taletids-simkort. Fås i supermarkeder og specialbutikker.

Rejs med børn
Der er mange, som tager børn, og endda spædbørn med til Thailand. Det eneste, som kan være lidt besværligt er den forholdsvis lange flyvetur, transferen (cirka 2-3 timer til Cha-Am) og et eventuelt jet-lag. Vær forberet på at Thaierne elsker disse små (hvide) børn og med det kærlige sind Thaierne har vil de meget gerne prøve at røre ved dem og meget gerne løfte dem op.

Strande
Her findes lavvandede strande før børn i alle aldre. Vær dog opmærksom på forskellen mellem flod og ebbe. Der kan være en del strøm nogle steder og af og til stærke understrømme, ikke mindst i dårligt vejr. Lad aldrig børn bade alene eller om natten. Hav respekt for badeflagene, rødt flag betyder badeforbud. Ind imellem kan her forekomme gule brandmænd. De er helt ufarlige, men hvis man bliver brændt, så har apoteket en salve mod det.

Sol og varme
Solen er meget stærk i Thailand, og da man desuden ofte opholder sig nær vand, så betyder det en endnu stærkere påvirkning fra solen. Det er derfor vigtigt at beskytte sig mod solens stråler. Begynd med faktor 20 og gå gradvist ned til 6-8 i løbet af din ferie. Tænk ekstra meget på børnene. De skal have en ordentlig dosis solcreme, en hat og gerne en t-shirt på, når de er ved stranden. Solskoldede børn kan holde hele familien vågen om natten.

Børns mad
Når det gælder mad, så findes her en varieret menu, der indeholder både kylling, pasta og pommes frites.
Hvis børnene vil prøve thailandsk mad, så plejer fried rice eller banana pancake at være populært. Chilien kan de fleste dog godt vente med, til de bliver lidt ældre.

 

 

Supermarkeder
I Cha-Am findes flere mindre supermarkeder og "7eleven" og "Tesco Express" døgnbutikker som har en hel del af hvad vi (farang) udlændinge ønsker af dagligvarer, samt apoteker og specialbutikker.

Okay supermarked

Ligger på Narathip på venstre hånd, når man kommer fra stranden – et stykke oppe af Narathip næst efter et skriggrønt hus. I Okay Supermarked kan man få mange europæiske varer, f.eks. rugbrød, knækbrød og diverse dåser. Man kan købe vin på flaske eller papkarton (5 liter koster 950 baht = knap 200 kroner).
Der sælges også brugte udenlandsk-sprogede bøger (bl.a. en del på dansk), så hvis man lige mangler en bog, kan man finde noget her.


Okay supermarked

 

Valuta
Thailandske baht (THB).
Bankautomater findes ved alle bankerne, hvor du kan hæve op til Baht 10.000.- om dagen me alm. internationale betalings kort. (Visa - Master etc.)

Vejr     Mere her!

Den thailandske monsunregn styrer såvel klimaet som jordbruget og den religiøse kalender. I landets nordlige og centrale dele er året inddelt i tre årstider: Den varme årstid, regntiden og den svale årstid.

Den varme årstid (slutningen af marts til midten af juni)
Domineres af høje temperaturer og høj luftfugtighed. Selv havet er varmt, 30 grader er ikke ualmindeligt, hvilket gør, at et dyp sjældent er særlig afkølende. Hvis du er meget følsom overfor varme, så undgå at lægge ferien i april, da det er allervarmest på dette tidspunkt.

Regnperioden (midten af juni til slutningen af oktober).
Selv under regnperioden skinner solen de fleste dage, men ind imellem kommer der dog en solid byge, som hurtigt går over igen. Temperaturen er stadig høj, omkring de 30 grader. Så undlad ikke at tænke på at tage hertil i denne periode, (du vil blive brun alligevel) flybilletterne er i reglen meget billigere.

Den svale årstid
Køligere og behageligere lufttemperaturer ca 25-30 grader, længst oppe i det nordlige Thailand kan nætterne være kølige. Den forudgående regntid har gjort landskabet grønt, smukt og frodigt, hvilket gør, at aktiviteter som trekking og jungleture er en fantastisk oplevelse. Dette er helt sikkert den bedste årstid at besøge landet, klimamæssigt. Men det er også den periode, hvor her er flest turister. Der kan være lidt trangt på strandene og priserne stiger.

Værd at vide

 

 

Helbred
Almindelige sundhedsråd

Der er mange som tror, at man nødvendigvis får diarre, når man er i Asien. Det er dog helt forkert, specielt når det drejer sig om Thailand. En god ting er at starte dagen med et bæger youghurt, fåes i supermarkeder og i "7eleven" butikkerne som der findes en del af overalt i byen. Hvis man bare bruger sin sunde fornuft, så er det ikke noget problem at undgå maveproblemer. De første dage i landet kan kroppen godt føles lidt oppustet. Det mærkes især i fingrene, især hvis du går med en ring. Det skyldes en kombination af flyvningen og varmen, og det går som regel over af sig selv efter en dag eller to.

Ti tips, hvis du vil undgå maveproblemer.
1. Spis kun mad, som du synes smager, lugter og ser godt ud.
2. Undgå rå råvarer såsom grøntsager, salater, upasteuriseret mælk samt råt kød.
3. Varmen her gør, at mad ikke holder sig så godt uden for et køleskab. Vær opmærksom, for eksempel på hvilken mad, der er med på en lang udflugt.
4. Frugt, som du selv skræller efter at have vasket hænder, kan du som regel spise uden nogen risiko.
5. Undgå vand, der har været opbevaret i en termokande på hotelværelset.
6. Drik ikke vand fra vandhanen. Køb vand i flaske og tjek, at proppen ikke har været åbnet.
7. Sodavand på flaske eller dåse er altid ufarligt.
8. Varme drikke som te og kaffe er helt ok at drikke.
9. Husk at vaske hænder ofte.
10. Medbring altid vådservietter, som du kan vaske hænderne med, når du er på udflugt.

Isterninger.
Is fremstilles som regel på centrale isfabrikker, og køres siden hen ud til restauranter, barer og lignende. Den er som regel helt uden risiko at hælde i en drink.

Mavesygdomme.
En god ide er at starte dagen med et bæger youghurt
Den mest almindelige årsag til sygdom blandt turister er diarre.

Kontakt en læge:
1. Hvis du er så syg, at det påvirker dig i foruroligende grad – hvis du har svært ved at gå eller stå, hvis du bliver udpræget tørstig eller går hurtigt ned i vægt – mere end 3-4 kilo.
2. Ved langvarig feber og diarre.
3. Ved diarre med blod og slim samt feber (sandsynligvis campylobacter, salmonella eller shigella).
4. Ved diarre uden feber med blod (sandsynligvis en amøbe).
5. Hvis et barn får diarre bør lægen altid kontaktes.

Diarre behandles i første omgang med væske: te, Coca Cola, sodavand eller væskeerstatningsmiddel. Vælg en drik, som du kan lide. En strøgen teske salt og fire teskefuld sukker bør tilsættes per liter vand eller drik.
Drik lidt (brug eventuelt en ske) men ofte. De fleste diarreer går over efter nogle døgn.
Stoppende lægemidler er ofte gode, og anbefales til børn over 12 år mod diarre. Antibiotika kan komme på tale, hvis diarreen varer mere end et par døgn.

Værd at vide

Befolkning

Cha-am (thai ชะอำ) er en by i provinsen Phetchaburi i det centrale Thailand. Befolkningstallet var i 2005 49.400.

Ambassader
Den Danske Ambassade i Bangkok +66 2 343 1100(-10) og +66 2 343 1180(-90)
Det Danske Konsulatet i Pattaya Tlf: (+66) 38 231 630

Apotek
Der findes flere apoteker i Cha-Am og Hua Hin. De fleste souvenirshops og supermarkeder har også et begrænset udbud af lægemidler.

Bank
Findes der flere af inde i Cha-Am. De har åbent mandag-fredag kl 08.30-15.30. Husk at tage dit pas med.
Der findes også et antal bankautomater (såkaldte ”ATM”), som accepterer VISA og Mastercard.

Drikkepenge
Det er almindeligt at give drikkepenge til rengøringsdamen på hotellet (ca 20 baht per dag) og til de såkaldte ”bell boys”, som hjælper dig med at bære din kuffert op på værelset (ca 20 baht per taske). På de fleste lidt finere restauranter lægges der ofte et ”servicetillæg” på 10% på regningen samt 7% VAT (moms).
På mindre restauranter skal du selv lægge den mængde drikkepenge til, som du synes passer. 5-10% er rimeligt.

 

 

Kriminalitet
Kriminaliteten i Thailand er relativt lav. Men naturligvis skal man være forsigtig med sine værdisager. Brug hotellets safetybox eller deponeringsservice. På de fleste større hoteller er det gratis. Pas især på dit pas, da det er umuligt at forlade Thailand uden det. Du kan kun få et nyt pas ved at henvende dig personligt på ambassaden i Bangkok eller immigrationsmyndighederne. Dette tager tid og koster penge.
Hold dig fra alle former for narkotika. Der er meget hårde straffe for narkotikabesiddelser i Thailand. Hvis man bliver pågrebet med mere end 100 gram heroin leder det for eksempel til dødsstraf.

Politi
Politistationen ligger på Damnernkasem Road, tlf 032-511027 vejen op mod Jernbanestaionen.

Turistpolitiet, tlf.: 02-221 6206  har flere små stationer langs stranden.

Post
Postkontoret ligger ved siden af politistationen og kommunekontoret. De fleste større hoteller og souvenirshops sælger også frimærker og postkort. Et frimærke til postkort til Europa koster 12 baht, for et større postkort 15 baht. Breve skal vejes for at få den rette porto på. Post kortene i de røde postkasser eller i receptionen på dit hotel.

Sygepleje
De fleste større hoteller har oftest en læge eller sygeplejerske på området, som kan hjælpe ved akutte tilfælde. Cha-Am hospital og 3-4 læge konsultationer kan benyttes, og San Paulo Hospital i Hua Hin har også engelsktalende læger. Sørg altid for at gemme kvitteringerne ved et lægebesøg, så du kan få dem refunderet af rejseforsikring.

Turistinformation
Tourism Authority of Thailand (TAT) har et kontor, som ligger et stykke uden for Cha-Am langs med Phetchakasem Road. Det kan være lidt svært at finde, så tag evt en taxa. Her findes kort og lidt information om Cha-Am, Hua Hin og Petchabrui-provinsen.

Øvrigt

Vær opmærksom på: Se mere her

Præcist som i Danmark findes der regler for hvordan man omgås og optræder dannet og høfligt. I de fleste tilfælde drejer det sig om småting, og man kan ikke lære sig dem alle. Men man kan imidlertid sagtens gøre sig klart, hvordan man undgår de værste brølere. Her er et par af de vigtigste ting:
Templer: Thailænderne lader gerne besøgende komme ind i templerne, hvis man følger reglerne. Undgå shorts og sørg også for at have skuldrene dækket. Hvis der står offergaver, så lad dem stå i fred, rør dem ikke. Forsøg at sætte dig ind i hvilke regler, der gælder inden du går ind i templet. Det bliver værdsat.
Det er ikke forbudt at bade topløs, men det betragtes som et nødvendigt onde.
Man tager altid skoene af, når man går ind i et thailandsk hjem, ligeledes i mange templer.
Thailænderne er meget royale og de ser gerne, at man viser respekt for Kong Bhumibol og de billeder, der findes af ham overalt, ikke mindst på sedlerne, samt hans familie.

Tips in Thailand
Drikkepenge i Thailand

Drikkepenge
Thaierne giver ikke drikkepenge på samme måde som vi med en % sats, men efter hvor god betjeningen har været. Så THB 10 til 100 efter hvor meget service du har modtaget er i orden. De fleste hoteller vil tilføje 10% service afgift og 11% moms (vat).